Пчеларски портал

Безплатни обяви. Безплатни малки обяви. Добави нова обява бързо, лесно и без регистрация.
БГ институции
Полезно

Стотици освиркаха КЕВР заради високите цени

Стотици освиркаха КЕВР заради високите цени 4.04.2017

Стотици протестиращи се събраха пред сградата на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) в София, за да изявят недоволството си срещу поскъпването на парното и топлата вода в столицата.

На протеста пристигна и обмудсманът Мая Манолова. Тя категорично заяви, че покачването на парното и топлата вода в София са абсолютно необосновани предвид падането на цените на природния газ. "Решенията се вземат изцяло в интерес на енергийните дружества, а не на гражданите. Според сметките на моите експерти такова увеличение на трябва да има и мога да го обоснова с цифри", добави Манолова.

"Потърсихме кога цената на парното е била 79 лв. за мегават час. Вземаме средна цена от "Топлофикация София" през 2014 г., когато забележете, цената на природния газ е била 612 лв. Имали сме същата цена на парното в "Топлофикация София" през 2014-та при цена 612 лв. на хиляда кубически метра. Сега имаме 79 лв. на мегават час, при цена на природния газ 363 лв. Мисля, че това число е достатъчно красноречиво", посочи омбудсманът.

Малко след нейното пристигне движението по булевард "княз Александър Дондуков" беше спряно от протестиращите. Въпреки молбите на служителите на реда, булевардът остава блокиран, а движението на трамвай № 20 в посока ул. Опълченска е преустановено. 


Омбудсманът беше придружена от Емил Георгиев, изпълнителен секретар на Федерацията на потребителите в България. Според него протестите пред сградата на КЕВР са първото мащабно активно гражданско недоволство след протестите от 2013 година. "Хората са тук, за да изразят страховете си", добави той. Според него покачването на цените на парното и топлата вода е абсурдно и не трябва да се допуска. Очаква се КЕВР да вземе решение скоро и именно това е причината протестът да се провежда точно по това време, въпреки че много от хората, които желаят да присъстват, са на работа.

Според един от активните протестиращи пред сградата на КЕВР сметките ще започнат да надхвърлят 1000 лева, защото към тях се начисляват и консултантски такси. "Г-жа Манолова не може да вземе справка как се управлява това дружество", допълни протестиращият.

Други граждани, които се събраха да изразят недоволството си, споделиха, че това покачване на цените ще бъде фатално за пенсионерите - "... пенсионерите буквално мизеруват. След това увеличение с 30%, те ще измрат". Другите протестиращи заявиха, че ако сега се допусне подобно увеличение, много скоро ще има и други покачвания на тези услуги.

"Решенията на КЕВР нямат никакви мотиви и не са обосновани. Когато газта беше по-скъпа парното беше по-евтино. Сега газта е по-евтина, а те ще вдигат парното с 1/3 - това е недопустимо. Сега всички други стоки и услуги ще скочат заради това. Лятото мислят да качват цените и на тока", заявиха други притеснени граждани.

Хората не си обясняват защо пред сградата на КЕВР няма повече хора, които да изразят недоволството си. "Когато в чужбина вдигнат цените с 2-3%, хората блокират всичко. Тук вдигат парното с 30% ... и нищо". Въпреки това протестиращите заявиха, че броят им не определя тежестта на исканията им

http://www.dnesplus.bg

Етикети
бензин    България    Газ    енергетика    корупция    пари    политика    Услуги    цени   
Последно в Obiavi1.net
Beekeeper notebook
BGtop.net Гласувай за тази страница в Българския ТОП bgchart
FreshNewsBg.com използва свободни RSS новини. FreshNewsBg.com се стреми да публикува информация само от достоверни източници, чиито наименования цитира, но не носи отговорност за верността и пълнотата на данните. FreshNewsBg.com задължително се позовава на източника на информацията.