Пчеларски портал

Безплатни обяви. Безплатни малки обяви. Добави нова обява бързо, лесно и без регистрация.
БГ институции
Полезно

Стотици медици излязоха на протест срещу агресията

Стотици медици излязоха на протест срещу агресията 7.07.2017

Лекари от цялата страна се включиха в протестната акция, насочена срещу агресията над медицински персонал в страната. Конкретният повод за нея е нападението на лекарката от столичната болница „Шейново“ д-р Албена Гагова. Тя бе нападната от баща на новородено, който искаше да получи плацентата му.

Поредният акт на агресия спрямо лекар обедини представители на гилдията в цялата страна, които днес са на работа с протестни ленти, гласящи „Не на насилието“. В 13 часа медици от цялата страна излязоха пред болниците, в които работят, за да изразят съпричастността си към д-р Гагова и да призоват за прекратяване на насилието спрямо тях.

В символичния протест се включиха лекари от някои от най-големите болници в София – Първа, Втора и Пета градска болници, 8 ДКЦ, ИСУЛ, СБАЛАГ "Майчин дом“, САГБАЛ Шейново, Националната кардиологична болница, Белодробната болница, „Александровска“ болница, 28 ДКЦ, 6 ДКЦ, "Пирогов".

„Жалкото е, че има закон за криминализиране на тези дейния, но той не се спазва. Сега сме свидетели на грубо посегателство по време на изпълнение на служебни задължения на лекар, което е недопустимо в 21 век. Имам собствено обяснение на тази ситуация. В последните 10 години границата между пациент и лекар е нарушена“, каза рредседателят на дружеството на БЛС в УМБАЛ „Александровска“ проф. Борис Богов.

Според него дистанцията е прекалено къса и това позволява на пациентите да не уважават лекарите си и дори да им посягат. „В голяма степен медиите имат заслуга за това. Те не отразяват достатъчно успехите на българските лекари, но за сметка на това всяка лекарска грешка е широко огласявана и то в продължение на дни“, допълни проф. Богов.

„Медиите са само едната страна, втората са законодателите. Тъй като здравната система е в изключително тежко състояние, няма да кажа катастрофирала, но скоро ще се случи и това, някой трябва да понесе отговорността за това. Най-лесно е да бъдат обвинени хората, които работят. И тъй като пациентите се срещат с лечителите си, нормално е да ги обвиняват тях за неудачите. Но причината не е в нас. Ние създаваме медицина на средноевропейско ниво, а финансирането е по-зле от Бангладеш“, каза д-р Александър Заимов, уролог в „Александровска“ болница и зам. председател на Столичната колегия на БЛС.

Лекарите от "Александровска“ болница, дори и тези, които не успяха да излязат пред лечебното заведение в 13 часа носеха сини лентички с надпис „Протест“.

Медици от УМБАЛ „Св. Анна“ –София АД  също излязоха на мълчалив протест срещу насилието над медицински лица. Ръководството, лекарите, медицинските сестри и работещите там категорично подкрепиха и декларацията на Българския лекарски съюз в защита на д-р Гагова. 

Протестът беше подкрепен и от УМБАЛ „Софиямед“, откъдето също изказаха съпричастност към пострадалата лекарка от II САГБАЛ „Шейново“. Медиците се присъединиха към протестните действия като поставиха синя протестна лентичка на реверите на престилките и болничните си екипи и излязоха точно в 13.00ч. през сградата на лечебното заведение.

От там изразиха очакване скоро компетентните органи да предприемат необходимите действия за осигуряване на безопасна работна среда на лекарите и медицинските работници в страната. „Вярваме, че законът ще бъде упражнен в цялата му строгост и виновните ще понесат своята отговорност, тъй като е недопустимо лекари и медицински персонал да стават жертви по време на изпълнение на професионалния си дълг“, посочиха още от лечебното заведение и призоваваха пациентите и техните близки за уважение към медицинските специалисти и техния труд по спасяване на човешкия живот.

Екипите на Спешна помощ-София също протестираха символично, със сини ленти, поради невъзможността да спрат работа дори за половин час. „Съпричастността ни е голяма, защото, както знаете, ние сме най-потърпевши от агресията, неграмотността и цинизма в обществото ни“, казаха от ЦСМП-София.

В символичната акция се включиха лекари от градове в цялата страна, сред които Пловдив, Бургас, Сливен, Кърджали, Добрич.

 

http://www.zdrave.net

Етикети
България    закон    здраве    Криминално   
Последно в Obiavi1.net
Beekeeper notebook
BGtop.net bgchart
FreshNewsBg.com използва свободни RSS новини. FreshNewsBg.com се стреми да публикува информация само от достоверни източници, чиито наименования цитира, но не носи отговорност за верността и пълнотата на данните. FreshNewsBg.com задължително се позовава на източника на информацията.