Пчеларски портал

Безплатни обяви. Безплатни малки обяви. Добави нова обява бързо, лесно и без регистрация.
БГ институции
Полезно

България все още се бави с освобождаването и разпределянето на 5G спектър

България все още се бави с освобождаването и разпределянето на 5G спектър 31.05.2019

Заявление за временно ползване на спектър за тест на 5G технологията е подал операторът Теленор в Комисията за регулиране на съобщенията, съобщи на среща с медии Джейсън Кинг, главен изпълнителен директор на телекома.

Компанията планира да направи тест на новата технология след разрешение от Регулатора и да демонстрира приложението  в различни области от реалния живот, стана ясно на срещата.

„Освен в пъти по-високата скорост и по-високия капацитет на мрежата, 5G ще даде  възможност за създаване на нови начини за комуникация, нови услуги и дори нови  бизнес модели”, каза Джейсън Кинг.

Според общите цели на ЕС за широколентов достъп още през 2020 г. всяка държава-членка трябва да има поне един град с цялостно/пълно 5G покритие, а до 2025  г. – 5G покритие във всички градове, както и по главните пътни артерии и железопътни линии.В България вече са достигнати границите на възможностите на настоящите технологии и спектър. „За да продължим с развитието на мобилния пазар в страната,  трябва да обединим усилия с правителството и Регулатора да преодолеем заедно бариерите, които стоят пред нас”, подчерта Джейсън Кинг.

Сред основните предизвикателства пред телеком операторите в България са:освобождаване на спектър и ефективното му използване;

значително намаляване на цените на спектъра;съществено облекчаване на разрешителния режим за изграждане на телекомуникационно оборудване.

България все още се бави с освобождаването и разпределянето на спектър във всички честоти – ниски, средни и високи. А той е  жизненоважен за предлагане не  само на 5G-базирани услуги, но и за осигуряване на капацитет за висококачествена  и високоскоростна връзка и за покритие в отдалечени райони, изтъкнаха от телекома.

Нашата страна е единствената от ЕС, която не е освободила напълно спектъра за 4G в 800MHz. Другият нискочестотен спектър – този в 700 MHz e също частично  блокиран, а той е ключов за изграждането на мобилна мрежа от пето поколение.  Същото е валидно и за 3,6GHz – свободният ресурс към момента не е достатъчен за нуждите на сектора.

https://technews.bg

Етикети
4G    GSM    LTE     smartfon    България    електроника    технологии    Услуги   
Последно в Obiavi1.net
Beekeeper notebook
BGtop.net bgchart
FreshNewsBg.com използва свободни RSS новини. FreshNewsBg.com се стреми да публикува информация само от достоверни източници, чиито наименования цитира, но не носи отговорност за верността и пълнотата на данните. FreshNewsBg.com задължително се позовава на източника на информацията.