Пчеларски портал

Безплатни обяви. Безплатни малки обяви. Добави нова обява бързо, лесно и без регистрация.
БГ институции
Полезно

Никола Манев с изложба в "Двореца" в Балчик

Никола Манев с изложба в 25.07.2009

Изложба - живопис на Никола Манев ще бъде поставена в „Двореца" в Балчик.

Отриването е тази вечер от 18.00 часа в галерия „Тихото гнездо".

Експозицията, на тема  „Изкуство без бариери", ще остане в „Двореца" до 15 август.

Организатори на изложбата са Културен център "Двореца", Никола Манев и галерия Чирпан.

dariknews.bg

Никола Манев е български художник, който живее и твори в Париж, Франция.

Роден е в Чирпан, завършва художествената гимназия в София, а през 1962 г. е приет във френската Академия по изящни изкуства, където завършва живопис в класа на проф. Морис Брианшон. Тогава се и установява в Париж, в ателие в Ил Сен Луи, но през целия си живот обикаля света и трупа впечатления за своите платна.

Манев има зад гърба си над 80 самостоятелни изложби в цял свят и множество групови изложби и биеналета. Над 2000 негови творби са притежание на държавни и частни колекции и музеи в над 30 страни по света.

От самото начало на кариерата си Манев изследва в картините си мистичното и приказното. В творчеството му се преплитат много теми (странните земни образувания на българската природа, пустинята на Алжир и Тунис, мексисански мотиви), но към една от които той се връща особено често - романтичните гледки на парижките покриви и комини.

През април 2000 г. Никола Манев купува старинна възрожденска къща в Чирпан, възстановява я, и я дарява за художествена галерия. Тя дели общ двор с къщата-музей „Пейо Яворов“. Заедно с къщата, Никола Манев дарява 20 свои картини от различните периоди на творческия си път.

 

 

 
 
 
 
 
 
 

 

 

Етикети
България    изкуство    култура    художник   
Последно в Obiavi1.net
Beekeeper notebook
BGtop.net bgchart
FreshNewsBg.com използва свободни RSS новини. FreshNewsBg.com се стреми да публикува информация само от достоверни източници, чиито наименования цитира, но не носи отговорност за верността и пълнотата на данните. FreshNewsBg.com задължително се позовава на източника на информацията.