По-голямата част от хората в България карат автомобили, които са сменили вече няколко собственика. Колкото и добре да е поддържал колата си всеки от тях, с течение на времето нейните части започват да се амортизират и следва да бъдат подменени с нови, за да се осигури безопасността на пътя. Подмяната на някои от тях е задължителна и няма как да не бъде извършена. Но има и такива ремонтни дейности, които могат да почакат във времето и понякога си остават и неизвършени.

Идва време, когато собственикът решава да продаде колата си, но в повечето случаи тези дребни неща си остават неотстранени. В случай, че не бъдат забелязани при огледа, разходите по оправянето им ще бъдат за сметка на купувача.

Не са малко и случаите с некоректните търговци, които умишлено опитват да прикрият нещо нередно, за да се отърват по-бързо от стария си автомобил. Скоро след покупката, превозното средство започва да показва своите слаби места, които са били прикрити. Отстраняването на неизправностите може да коства на новия собственик доста големи суми.

Какво съветват специалистите

За да не се окажете съвсем скоро и вие в тази нелепа и неприятна ситуация, погледнете следващите няколко съвета, които могат да ви бъдат от полза при покупката на употребяван автомобил. Не е задължително нещата да са точно такива, но и това съвсем не може да бъде изключено.

 • Не оставяйте лъскавия външен вид на возилото да ви заблуди. Не забравяйте, че под него може да се крие нещо сериозно, за чието отстраняване ще заплатите вие. А не е изключено и превозното средство да е участвало в ПТП и по този начин да се опитват да се прикрият следите от това.
 • Не се поддавайте на прекалено ниската цена. Ако смятате, че точно тази марка и модел автомобил би трябвало да струва доста повече, значи тук нещо не е наред. Би било добре да направите проучване колко ориентировъчно се търгува към момента избраната от вас кола.
 • Проверете обстойно системите на автомобила. Ако смятате, че не сте достатъчно компетентни, доверете се на професионалисти. Сумата, която ще им заплатите, ще ви спести доста главоболия и разходи в бъдеще.

Проверка на кола преди покупка – сигурност за всеки купувач на употребяван автомобил

Все повече са хората, които трудно се доверяват на търговците и за целта използват една набираща популярност услуга – проверка на кола преди покупка. В нея са включени редица дейности, които имат за цел да предпазят купувачите от некоректните търговци.

Една добра фирма, предлагаща конкретната услуга, ще обърне внимание на:

 • работата на двигателя;
 • състоянието на спирачната система;
 • състоянието на скоростната кутия и съединителя;
 • състоянието на ходовата част;
 • състоянието на интериора, което има не по-малко значение от посочените по-горе.

След пълен оглед на всичко това, специалистите ще могат да ви кажат дали си заслужава да закупите конкретния автомобил. Може да се окаже, че има някое и друго дребно несъвършенство по него, което професионалистите няма как да пропуснат. Дори ще бъдете запознати и с цената, която приблизително ще ви струва тяхното отстраняване.

Важна ли е автодиагностиката преди покупката

Да, изключително важна е. Благодарение на висококачествената апаратура, с която разполагат професионалистите, може да се открият всички слаби места на харесаната от вас кола.

Все по-голяма част от оторизираните диагностични центрове предлагат автодиагностика на място, което до голяма степен улеснява купувачите на употребявани коли. Свързвайки се с тях, клиентите получават:

 • висококачествена услуга, извършена от специалисти;
 • сигурност и спокойствие на пътя;
 • автомобил, който няма бързо да се окаже възможно най-лошия избор за клиента.

Покупката на превозно средство е една немалка инвестиция, дори и когато става дума за втора употреба. За да си спестите излишни главоболия и големи разходи в бъдеще, помислете още преди сделката. Един професионален оглед и диагностика преди купуването му, е най-доброто решение, което всеки евентуален купувач би могъл да вземе.