Хлябът е основна храна в много култури и всеки регион има свой уникален поглед към тази проста, но обичана от всички храна. От традиционните плоски хлябове, изпечени на горещи камъни, до сладки, обогатени хлябове, светът на хляба е пълен с приятни изненади. Присъединете се към нас на пътешествие, вдъхновено от серията хляб Живена на Симид, за да изследвате някои от най-невероятните видове хляб от цял свят, всеки със собствени отличителни вкусове, текстури и културно значение.

Наан – Индия и Пакистан

Naan е популярен плосък хляб с квас, произхождащ от Индийския субконтинент. Традиционно изпечен в тандур (глинена пещ), наан има мека и дъвчаща текстура, идеална за напояване с ароматно къри и други подправки. Може да се насладите на обикновени или напоени с чесън, масло или дори пълнени с кайма или зеленчуци. Универсалността и възхитителният вкус на хляба нанн са го превърнали в любима гарнитура към безброй ястия по целия свят.

Инджера – Етиопия и Еритрея

Инджера е порест, квасен плосък хляб с уникален вид и вкус. Произведен от брашно от теф, хлябът инджера е без глутен и е основна част от етиопската и еритрейската кухня. Тестото се изсипва върху гореща кръгла решетка, което води до голям, подобен на креп хляб с леко остър вкус. Той действа както като чиния за сервиране, така и като прибор за хранене, с различни яхнии и ястия, поставени върху инджерата, която след това се разкъсва и се използва за загребване на пикантни храни.

Пао де кеджо – Бразилия

Пао де Кеджо, което се превежда като „хляб със сирене“ от португалски, е възхитителна бразилска закуска, която придобива популярност в цял свят. Тези малки, кръгли хлебчета са направени от брашно от тапиока, което им придава дъвчаща и леко еластична текстура. Добавянето на сирене, обикновено пармезан или сирене Minas, добавя богат и пикантен вкус. Пао де кеджо може да се консумира като лека закуска или дори като гарнитура към ястия.

Бриош – Франция

Ако търсите вкусен и маслен хляб, бриошът от Франция е истинско удоволствие. Този обогатен хляб се прави с обилно количество масло и яйца, което води до мека, нежна текстура и леко сладък вкус. Бриошът е невероятно универсален и може да се използва както в сладки, така и в солени ястия. Често се използва за приготвяне на прекрасен френски тост или се оформя в красиви плетени питки за специални поводи.

Роти – Южна Азия и Карибите

Роти е вид безквасен плосък хляб, който се използва широко в Южна Азия и Карибите. Направено от пълнозърнесто брашно, то обикновено се приготвя на плоска скара или тава. Роти се предлага в различни форми, включително пхулка, чапати и парата. Тези сортове хляб се различават по дебелина, метод на приготвяне и регионални вариации. Роти е основна гарнитура към къри, яхнии и различни други ястия, служещи като съществена част от храненето.

Бородински хляб – Русия

Бородински хляб е традиционен руски ръжен хляб с подчертан тъмен цвят и интензивен вкус. Приготвя се от смес от ръжено и пшенично брашно и се подслажда с мед и меласа. Основната съставка, която отличава хляба Бородински, е кориандърът, който придава уникален аромат на хляба. Често консумиран с пикантни гарнитури или просто намазан с масло, хлябът Бородински е ценена част от руското кулинарно наследство.