През последните години се забелязва една нарастваща тенденция, която сочи, че пазаруването онлайн започва да измества пазаруването във физически магазини. Това със сигурност ще продължи да се случва, тъй като с всички нови технологии, онлайн пазаруването е изключително лесно.

Трябва обаче да знаете, че онлайн пазаруването крие много опасности! Именно в тази статия ще разкажем за някои от тях и как може да се предпазим от тях. Не казваме, че пазаруването на живо не крие опасности, но те са доста по малко, тъй като физическият контакт малко или много предотвратява измамите и други подобни проблеми.

Плащане чрез банков превод

Тук най-голямата опасност е от това, че когато направите банков превод към „продавача“ на стоката или услугата, то той може да се окаже просто един измамник, който е взел парите ви, а продуктът не е изпратен.

Риск от разминаване вида на стоката

Когато купувате нещо от онлайн магазин, вие не виждате реални снимки на продукта, а само илюстративни такива и точно тук се крие проблема. Повечето от тези „снимки“ са направени чрез компютърна 3D графика и разбира се не съвпада с реалната стока.

Единственото хубаво нещо тук е, че когато ви бъде изпратена стоката чрез куриер вие имате тъй наречената опция „преглед и тест“ преди да заплатите. Ако продуктът не ви хареса, то вие може да го върнете или замените на момента, НО за ваша сметка.

Риск свързан с вашата сигурност

Тук всичко е свързано с вашата лична информация, която предоставяте в сайта на купувача. Може да бъде злоупотребено с данните на вашата кредитна/дебитна карта и да бъдат изтеглени още пари след направата на поръчката. Може да бъде злоупотребено и с вашият телефон, ЕГН или дори с вашите имена.

Знайте, че продавачите измамници са доста изобретателни и могат да ви създадат огромно проблеми. Затова… бъдете внимателни за това каква информация искат от вас да въведете при евентуална онлайн поръчка, бъдете бдителни и не се доверявайте на всеки сайт.

Големите намаления не са добър знак!

Всеки, който пазарува онлайн и види големи намаления е привлечен от това и веднага влиза в сайта на продавача. При такива намаления има вероятност стоката, която се предлага да е с изтекъл срок на годност, ако са хранителни продукти или нещо подобно, а ако е мода, то вероятно стоката е твърде стара и не се купува на нормалните си цени.

Не отваряйте сайтове, които нямат защита!

Сайтове, които не са защитени могат да ви докарат проблеми, които дори не очаквате. Като пример можем да ви дадем следното… цъкате на линк, който ви отвежда в незащитен сайт, антивирусната на компютъра ви известява, но вие не обръщате внимание и продължавате да сърфирате в сайта измамник.

През това време компютърът ви се пълни с вируси и така след определено време спира да функционира правилно. Това обаче е по-малкият проблем. Възможно е в реално време докато сърфирате в сайта да бъдат разглеждани ваши лични данни, въведени в компютъра и някой да се възползва от тях по всякакъв начин, което да ви създаде главоболия.