Осъзнавайки отговорността си към природата, производителите в модната индустрия прилагат съвременни методи при създаването на облекло и бельо  

За повечето дами въпросът с модната визия е въпрос на престиж. Несъмнено, да държиш на стила си и да си елегантна по всяко време на деня, е ключов приоритет и не е сред темите, които могат да бъдат поставяни под съмнение.

Индустрията, която създава облекла, обаче има своето отрицателно въздействие върху природата. Тя води до повишаване на разхода с вода с 20 % и на въглеродните емисии с 10 % в световен мащаб. Синтетичните тъкани преобладават, а след като те попаднат на сметището, не се рециклират. Боклукът се натрупва и всяка година достига до 92 милиона тона отпадъци, само от тази сфера на дейност.   

Добрата новина е, че производителите осъзнават отговорността си от екологична гледна точка и вече активно прилагат съвременни методи, за да избегнат или минимизират последствията. За потребителите също е изключително важно и ценно да променят навиците си, за да дадат своя принос за природата.

Днес, без да губите вкуса си към изискания аутфит и качественото бельо, може да заложите на нова стратегия при покупката на дрехи, издигайки в култ състоянието на планетата.

Носете любимите си находки по-дълго време

Ефективен начин да намалите ресурсите за производство и транспорт, които рефлектират върху околната среда. Независимо, че много марки се придържат към „зелена политика“ и принципите на устойчивата мода, те така или иначе се налага да използват превоз и да черпят от различни природни източници за производството си.

Фокусирайте се върху функционалността на моделите, а не само върху техния атрактивен вид. Ако може да ги носите и на повод, и при не толкова официални събития, те ще намират широко приложение в ежедневието ви. Инвестирайте в дрехи, които не са за един сезон. Това е добре, както за вас, така и за природата.

При бельото от висок клас материи и от производители, чийто практики познавате и са приемливи в екологично отношение, може да разчитате, че издръжливостта ще е на ниво, а и усещането при носене е несравнимо удоволствие. Новите колекции на Esprit и Dorina, на които основен представител за България е Bul Bel, го доказват и неслучайно са тотален хит на пазара. Впечатляващо е присъствието им на комфортни модели от органичен текстил, произведени по революционен начин и без вредни химикали. 

Рационален подход и предварително проучване  

Много от компаниите притежават сертификати със знак за устойчиво производство и спазване на установени стандарти.

Прилагайки рационален подход преди покупката, с предварително проучване на марките, вносителите, търговците и техните приоритети, може да сте адекватно подготвени и информирани, за да вземете правилното решение и да направите своя избор. 

Тук е съществено да обърнете внимание и на вложените тъкани. Синтетичните суровини като акрил и полиестер се генерират от изкопаеми горива, а по-неприятното е, че те не могат да бъдат рециклирани. Винаги предпочитайте естествените материи при облеклата и бельото (памук, коноп, коприна, бамбук): гарантирано отличен вариант не само за природата, но и за вашето здраве.