Градушката е едно от многото природни явления, които не са желани, тъй като вредят на насажденията, автомобилите и хората. Всеки знае, че няма как да се спасим от природните стихии, които са решили да разрушат всичко, но можем поне да се опитаме да запазим част от нещата, които са застрашени да бъдат повредени.

вредите от градушките

Именно затова в тази статия ще стане на въпрос за начини и методи, чрез които да опазим колите си от градушките, които могат да бъдат безобидни, но и много опасни за всичко. Трябва да знаете, че щетите много зависят от големина на градушката, която е паднала!

Какво да направим, ако знаем, че може да завали градушка?

Много често по новините казват, че има опасности от градушки в определени райони и ние пренебрегваме това, но не трябва. Ако става на въпрос за вашият район, в който живеете или града, то трябва да намерите къде да оставите колата си, така че тя да не пострада от градушката.

Най-сигурният начин е колата да бъде паркирана в гараж или пък подслон, който ще гарантира, че тя няма да бъде побита от градушката. Ако нямате гараж може да оставите автомобила си на някой закрит паркинг, под навес, покрив или под много гъсти клони на дървета. Последният вариант крие известни рискове колата ви да бъде ударена от мълния, тъй като дърветата са проводници.

Помагат ли покривалата за автомобили?

Обикновените покривала за автомобили, които са предназначени най-вече за предпазване от слънчевите лъчи надали ще предпазят колата ви от градушка. Ако става на въпрос за ситна градушка, то може и да има някакъв ефект, но при по-големи размери а градушката няма да има този момент на защита.

Ако имате желание да предпазвате автомобила си от градушка чрез някакво покривало, то ще трябва да се разровите в интернет и да потърсите подходящи такива. Например може да си купите от някой физически или онлайн магазин за автоконсумативи надуваемо покривало, което е с определена дебелина и може да предпази колата ви от по-едра градушка. Ако не разбирате може да се допитате по телефона със сайта, предлагащ продукта или пък с човек, който има такова покривало.

Какво трябва да направим, ако градушката ни хване докато шофираме?

Не е изключено да попаднете и в обстоятелства на градушка докато шофирате с колата си. В такъв момент е хубаво да знаете няколко неща, които биха ви дали някаква сигурност на пътя и да предотвратите пътно транспортно произшествие.

  • На първо място трябва да намалите скоростта, с която се движите и да увеличите доста дистанцията от останалите превозни средства около вас.
  • Включването на дълги светлини е противопоказно както за вас, така и за останалите участници в движението. Трябва да превключите незабавно на къси светлини.
  • Ако решите да предприемете някаква маневра, то тя не трябва да нарушава пътните правила, защото при нормални обстоятелства може да бъдете забелязани, но при градушка видимостта е много малка.
  • Ако обстановката ви позволява може да спрете на безопасно място, тъй като при движение колата ви понася по-зле ударите от градушката. Пуснете аварийните светлини и се уверете, че по никакъв начин не сте застрашен от удар от друго МПС.
  • Не е добра идея да спирате под дърво, защото дърветата са отлични проводници и колата ви може да бъде ударена от мълния.
  • Ако градушката е с големи размери и решите да останете в автомобила, то вие трябва да намерите дебели одеяла или пък дрехи, с които да се покриете и предпазите при евентуално счупване на някой от прозорците.
  • Ако градушката ви хване докато шофирате в града е добра идея да отидете до някое закрито място като мост или навес където да останете и да предпазите както себе си, така и вашата кола.

Общо взето предпазването от градушка е трудна и дори в някои случаи- „мисия невъзможна“. Ние от наша страна можем да направим само така, че да си спестим някакъв по-голям и скъп ремонт.

Също така не е много хубаво да ремонтираме повредите от градушка в домашни условия, тъй като може много повече да повредим повърхността на автомобила.

За вашите нужди:

Ако колата ви е пострадала при градушка и това ви пречи да я продадете, то вие може да се обърнете към компания за изкупуване на автомобили и така да получите оферта за автомобила. Парите, които ви бъдат предложени и се съгласите с тях може да си ги получите още на същия ден.