Много от шофьорите правят грешката да закупят автомобил без да е направен предварителен преглед на колата. Това в повечето случаи се отразява зле на джоба, а и на нервите има, след като се случи нещо и трябва да бъде поправено. Може би се питате какво точно е това предварителен оглед?

Ами този преглед на кола преди покупка може да бъде направен както от вас или пък ваш познат, който има реална представа от коли, така и от компания за предварителен оглед на автомобили преди покупка.

Прегледа на кола представлява предварителен оглед на отделните части и компоненти на автомобила. Най-голямо внимание се обръща на местата от автомобила, които биха представлявали проблем при по-дълго каране. Прегледа на колата започва от неговата външност, минава през всичко под капака и стига чак до бордкомпютъра, който също е с огромна важност.

Задължителен ли е този преглед на кола?

Няма нищо задължително, но прегледа на кола преди покупка е препоръчителен. Чрез него вие ще придобиете някаква представа за това в какво състояние се намира колата, какви ремонти ще трябва да й бъдат направени и дали цената, която ще заплатите си заслужава.

В някои случаи огледа на кола може да бъде кратък, защото колата е в добро състояние, но той може и да продължи доста време. Когато огледа на кола продължи повече време, то това означава, че по колата има повреди или нещо друго, което може да ви притесни след известно време на каране.

Тест драйв при прегледа на кола

Този елемент от огледа на кола също е важен! Чрез него вие ще видите какво е поведението на колата на пътя и дали е годна за каране. Запалете колата и я оставете да поработи известно време, след което се качете и направете няколко „кръгчета“, които да ви дадат някаква представа за двигателя, скоростната кутия и мощността на колата, която ще купувате.

Изпробвайте как се държи колата на пътя

Ако при тестдрайва нещо не ви хареса, то вие трябва отново да му обърнете внимание при повторната проверка на колата. Скоростите трябва да се превключват без проблеми- без значение дали колата е автоматик или пък с ръчни скорости. Двигателя трябва да работи без излишни шумове и тракания, тъй като при наличие на такива, то това означава само едно- проблеми с двигателя, които в повечето случаи струват скъпо.

Най-добре осъществен оглед на автомобил може да се направи в автосервиз или пък от компания за предварителен оглед на кола. В първият случай трябва да си изберете сервиз, на който разчитате и знаете, че ще ви свършат работа в него.

В сервиза ще бъде проверено всичко- масло, състояние на двигател, акумулатор, течности, гумите, амортисьорите и още много неща, които са важни за автомобила и неговото правилно функциониране.

При вторият случай може да потърсите в интернет компания за предварителен оглед на кола, която ще ви изпрати техен служител и огледа ще бъде извършен както на място избрано от вас, така и на място посочено от компанията.

Като заключение можем да кажем само едно нещо- бъдете внимателни, бдителни и поставяйте всичко казано от продавача под съмнение, защото на думи всяка кола е номер едно, но всъщност може да представлява съвсем друго нещо!