Продажбата на имот не е лесна задача, която може да се реши от днес за утре, а трябва малко повече време. Когато някой купувач е имал лош предишен опит с продажбата на даден имот, то задачата с продажбата на нов се задълбочава.

Ако сте от тези, които досега не са имали възможността да продадете имот, то ще ви трябва малка „лекция“ по това кога, как и помощта на кого да продадете изгодно имота си. Откриването на идеалният купувач не е лесно, но с малко повече труд ще успеете да продадете имота си на разумна и задоволителна цена.

Кога е точният момент за продажба?

Правилният момент за продажбата на имот се определя от няколко фактора, които трябва да бъдат следени. На първо място ще поставим икономическата ситуация която в момента не е много стабилна и всеки продавач на имот ще трябва да се възползва. Към днешни дни можем спокойно да кажем, че започваме да навлизаме в криза, от която ще излезем доста трудно.

Сега всеки търси да инвестира парите си в нещо, различно от банка, тъй като банките не предлагат нужните условия, при които да оставим парите си там. Ако случайно сте се насочили към влагане на пари в банка, то не го правете. Най-често хората търсят да вложат парите си в недвижим имот, което отваря нови хоризонти за продавачите.

Процентът на продадени имоти през последната една година е скочил драстично и затова може да се каже, че сега е удобен момент за продажбата на имот. Хората се страхуват да не загубят парите си и затова са склонни да закупят вашият имот.

Други фактори, които трябва да следите са наложените данъци за придобиване на имот, които през последните няколко години се вдигат и това отказва доста от купувачите. Стабилната банкова политика също е от значение, тъй като много хора теглят жилищни кредите, за да закупят имот. Това обаче няма да се случи във време на криза и затова този фактор не трябва да ви тревожи!

От какво може да зависи цената на имота ви?

  • Големината на имота в квадратура, брой стаи и до колко човека могат да живеят в него;
  • Инфраструктурата на имота;
  • Квартала, в който се намира той;
  • Района и дали в него се търсят имоти за покупка или отдаване под наем;
  • Обектите, които се намират около имота и битовото им значение. Такива обекти са училища, детски градини и ясли, магазини, болници, бензиностанции и много други;
  • Достъпността до имота;
  • Ако имота е в голям град, то от значение е времето за достигане до центъра на града;

С какво трябва да сме наясно преди продажбата?

За да бъде сключена добра сделка е хубаво да знаем няколко неща преди това. Изготвянето на всичко около покупката е нужно да става с човек, който разбира от работата си, за да ви бъде напълно полезен.

Правилната оценка на имота трябва да включва всички фактори, които биха повлияли положително на цената и биха подтикнали даден клиент да се насочи именно към вашият имот. Като допълнение към изброените по-горе фактори може да включите и това дали имотът е обзаведен, дали по него са правени някакви ремонти и т.н.

Хубаво е да си направите консултация с експерт по продажбите! Тези експерти в тази област могат да ви помогнат с абсолютно всичко- от намиране на точният купувач до оформянето на всички нужни документи. Хората занимаващи се в тази сфера имат и знаят за някои купувачи, които биха купили веднага вашият имот на точната цена, така че и двете страни да са доволни.

Прочетете внимателно, замислете се около това на кого ще се доверите при продажбата, кога се я осъществите и по какъв начин!