Тактическите чанти  са многофункционални чанти, подходящи за бизнес пътувания, туризъм, преместване и разбира се за полеви армейски задачи. Те се отличават, като правило, с модулност на конструкцията, която позволява персонализиране на оборудването за конкретни задачи. Често има възможност за закрепване на различни подвижни торбички и капаци към оборудването. Често тактическите чанти имат вградени джобове или стойки за оръжие.  

Тактическите чанти са направени с оглед на използването на военните, разузнавателните служби, правоприлагащите органи. Така тактическата чанта съчетава простота и интелигентен дизайн. Освен това, поради използването на материали, които са обект на повишени изисквания за здравина и надеждност, той издържа на външни влияния и високи натоварвания по време на работа.  

Друга отличителна черта на тактическите чанти е, че благодарение на системата за закрепване MOLLE, те могат да бъдат функционално разширени, чрез окачване на допълнителни торбички или елементи за закрепване. Това дава възможност, като вземете една чанта за основа, да я модифицирате специално за условията на употреба, например, като окачите няколко торбички за дребни неща, като същевременно спестите значително място в чантата и опростите търсенето на желания артикул. Освен това за града може да бъде избран един комплект торбички, за туризъм, риболов, лов – друг. Така една и съща тактическа чанта може да се модифицира по различен начин.   

Многофункционалните тактически чанти са удобни както за градски, така и за полеви условия.

Те са функционални, затова се използват широко в различни области.

Тактически чанти могат да послужат отлично за целите на лов и риболов, за туристически еднодневни пътувания, за излети за пикник и отдих. Освен това те са много подходящи и за  града. Модулността им ви позволява да сглобите дизайнерска чантазакръст от помощни торбички, която да отговаря точно на вашите изисквания и идеално да ви подхожда по отношение на функционалността.  

Предназначението на тактическите чанти е да носят удобно различно оборудване, оръжия и други неща.

Добре обмисленият дизайн ги прави възможно най-удобни и функционални, а висококачествените издръжливи материали, използвани при производството им, гарантират дълъг експлоатационен живот.

Модерните тактически чанти, са удобни за носене както на полето, така и в градски условия и въпреки че са насочени към военни, служители на реда, те се използват масово и от спортисти, ловци, риболовци и други ентусиасти на открито.