В последно време се наблюдава тенденция, която е насочена към покупката на къщи по селата в България и тяхното ремонтиране. Това само може да ни радва, тъй като имаше периоди, в които много села у нас бяха застрашени от изчезване, а други дори останаха с 0 жители.

Тази тенденция с купуването на къщи по селата има своите последици и те са по-високи цени на имотите и дворовете, завишено търсено и ниско предлагане. Ако сте решили да си купите къща на село, то трябва да знаете няколко ценни съвета, които несъмнено ще ви бъдат от полза при покупката.

Близо ли е къщата до някой град

Голяма част от търсещите къща на село се насочват към места, които са близо до някой град. Това има своите предимства, но и своите недостатъци. Като предимство може да се приеме лесното и бързо стигане от селото до града и обратно, като това е голямо улеснение при отиването на работа, идването на спешна помощ до селото, доставката на хранителни стоки и друго.

За някои хора недостатък може да бъде пренаселеността в близките до града села, по-високите цени на имотите и друго. За вас самите е хубаво да си направите сметка за това кое може да преглътнете и кое не. Всяко село си има своите недостатъци, но винаги предимствата са повече.

В какво състояние е къщата

Ако имате големи очаквания към състоянието на къщите по селата, то това би ви изиграло лоша шега и да имате негативно виждане над нещата след някой оглед на къща. Обикновено в тези къщи не е живяно отдавна, не е имало никаква поддръжка и си трябва цялостен ремонт в повечето случаи. Огледайте за някакви по-сериозни напуквания по къщата, за течове от покрива или от прозорците. Оглеждайте всяко нещо обстойно и по два пъти.

Колко е голям двора към къщата

Всяка селска къща има прилежащ към нея двор. Това е така поради факта, че преди години изхранването на хората е идвало именно от техните дворове. Не на всеки ще му трябва голям двор, но ние ви съветваме да потърсите къща с по-голямо дворче. Вярно е, че поддръжката изисква време и средства, но ако решите да продадете част от него, винаги ще има кой да го купи.

Цената отговаря ли на качеството

При всяка една покупка трябва да има такова съотношение между цена и качество. Ако цената е ниска, а качеството на ниво, то това ще се хареса на всеки, но ако качеството е ниско, а цената висока е безсмислена покупката. В такава ситуация може да се договорите за цената на имота и така да достигнете до желаната от вас цена.

Професионална помощ с покупката

Не всеки е купувал къща на село и знае тънкостите на този тип покупка. Затова може да се обърнете към компания за изкупуване на имоти, откъдето ще ви насочат към селото, което е най-добре за живеене и има продаващи се къщи. След това сте вие на ход с огледа. Може да попитате и за помощ с огледа, който да бъде направен от човек, разбиращ от имоти.