Мнозина от нас смятат, че храненето през различните сезони от годината не трябва да бъде различно, но това изобщо не е така. Всеки един сезон си има характерните храни, които са нужни на организма ни поради ред причини.

В тази статия ще научите за част от храните, които е полезно да ядем през летните месеци, за да се чувства нашият организъм добре. Не е задължително да се консумират тези храни, но е препоръчително!

Нека започнем с това, че храненията през различните сезони трябва да се различават най-малко поради разликата в температурите. Например през зимата се ядат повече топли храни, а през лятото по-студени. През зимата са предпочитани супите, а през лятото таратора и салатите.

храненето през различните сезони

Защо трябва да ядем повече плодове и зеленчуци?

Нашата страна дава хиляди предпоставки за отглеждане на плодове и зеленчуци, което е доста добре през летните месеци. Хубаво е да консумираме повече плодове и зеленчуци, за да си набавим нужните витамини, въглехидрати и ензими. Благодарение на яденето на повече плодове и зеленчуци, нашият организъм се чувства добре, храносмилането е на ниво и апетитът ни се увеличава.

плодове и зеленчуци през лятото

Можем да ядем всякакви плодове и зеленчуци освен ако не са противопоказни за организма ни. Домати, краставици, чушки, тиквички, зеле, дини, пъпеши, праскови, кайсии и куп други плодове и зеленчуци за полезни за нас и можем да ги намерим във всеки магазин.

Без излишна консумация на мазнини през лятото!

На първо място, за да се постигне тази цел трябва да се намали консумацията на месо и месни продукти, които в състава си имат твърде много мазнини. По този начин се намалят и калориите, което пък позволява да запазим стройна и прилична фигура, която да се хареса на всеки. Ако пък сте на диета, която съдържа консумация на мазнини, то вие просто може да замените вредните мазнини със здравословни.

Полезно набавяне на мазнини!
Полезно набавяне на мазнини!

Какво да ядем на закуска, обяд и вечеря?

Няма точна рецепта за това какво трябва да ядем на закуска, обяд и вечеря, но всеки сам може да определи това с какво да се храни. Трябва да се знае, че не е хубаво да се яде едно и също нещо в продължение на повече време и затова менюто ви трябва да е разнообразно.

На закуска може да се храните с различни зеленчуци пожелание в комбинация с кашкавал, различни сирена или пък извара. Не използвайте олио за овкусяване на салатите, а само сол. Не е препоръчително да закусвате само с едно кафе или чай с кроасан или вафла. Закуската е изключително важна за старта на вашият ден.

лятна закуска

За обяд може да ядете таратор или крем супи, ястия с месо в комбинация със зеленчуци, както и салати. За десерт е препоръчително да ядете плодове от сорта на диня, праскови и др.

И дойде ред на вечерята! Тя трябва да е лека и да не натоварва организма ви. Повече се препоръчват храни приготвени на пара като риба, месо, зеленчуци или пък ястия с картофи, ориз и фасул.

Преценете сами за себе си с какво трябва да се храните и изберете най-доброто за организма ви.