Суровоядството придоби огромна популярност през последните години. Ползите от него са многобройни и потенциалът му за загуба на тегло е много висок.

Хранителни ползи

Хранителните ползи от суровата храна са много. За разлика от готвените храни, които обикновено са силно преработени, суровият сорт запазва естествените си хранителни вещества. Те също така помагат на тялото да елиминира химикали и токсини, които могат да доведат до заболяване.

Освен очевидните ползи за здравето, диетата със сурова храна също намалява нездравословните наситени мазнини и натрий. Това може да намали риска от коронарна болест на сърцето, диабет и други метаболитни нарушения.

Te съдържат полезни ензими, които подпомагат храносмилането и укрепват имунната система. Някои хора откриват, че кожата им изглежда по-добре след започване на сурова диета. Освен това, могат да изпитат повишена енергия, по-добри грижи за зъбите и по-блестяща кожа. Понякога, разбира се, се случва да ни се дояде някое лакомство. За щастие, има магаини, които предлагат вкусотийки, като сурови бонбони, веган торти и още.

Въпреки че има много причини да опитате сурова диета, не всеки може да я понесе. Добра идея е първо да се консултирате с вашия лекар, за да сте сигурни, че нямате сериозно основно заболяване, което би се влошило от промяна в начина на живот.

Има многобройни ресурси за хора, които искат да научат за хранителните ползи от суровите храни. Можете дори да си купите книга по темата.

Потенциал за загуба на тегло

Има много причини, поради които човек може да реши да започне режим на суровоядство. Най-важната причина обаче може да не е загубата на тегло. Всъщност човек може да изпитва трудности при смилането на храната поради липсата на ензими. Именно поради тази причина суровоядството не е за всеки. Може да се наложи да прибегнете до по-малко ограничителна диета или да консумирате преработени храни в умерени количества.

Въпреки, че диетата със сурова храна може да се окаже благодатна за вашето здраве, може да не е толкова забавна, колкото бихте искали. Освен това е скъпа и изтощителна. Може да изисква известно време и търпение, за да превъзпитате вкусовите си рецептори.

Независимо от вашата индивидуална ситуация, ползите от здравословната диета си заслужават усложнението. Една добре направена диета, трябва да се състои от плодове, зеленчуци, бобови растения, зърнени храни и постни източници на протеини.

Недостиг на витамин B12

Когато някой има дефицит на витамин B12, той може да има редица симптоми. Тези симптоми могат да включват анемия, загуба на памет и увреждане на нервите.

Витамин B12 е основно хранително вещество за хората. Той играе роля в метаболизма на всички клетки в тялото. Това включва образуването на червени кръвни клетки. Недостигът може да доведе до анемия, която се характеризира с абнормни червени кръвни клетки.

Човешкото тяло се нуждае от малко количество витамин B12 всеки ден. За повечето хора това изискване е по-малко от 3 микрограма. Важно е обаче, това количество да се поддържа стабилно. Ако падне под 3 микрограма, е възможно да се развие анемия.

Има два начина, по които тялото усвоява витамин B12. Единият е чрез храносмилателния процес. Друг метод се нарича пасивна абсорбция. Пасивното усвояване включва прием на добавки с витамин B12. Докато и двата метода са ефективни, първият метод е много по-ефективен.