За да поддържате една кола безпроблемна, трябва да сменяте частите й на определени интервали. Това е за поддържане на надеждност и горивна ефективност. Различните части изискват различни интервали за смяна. Трябва да проверите например филтъра на колата си, тъй като той е първата линия на защита срещу аномалии. В днешната статия ще разгледаме кои авточасти се износват най-бързо.

Чистачки за предно стъкло

Ако искате да удължите живота на вашите чистачки, трябва да ги сменяте редовно. Те са сравнително евтини и могат лесно да бъдат заменени. Много хора ще сменят маслото на всеки шест месеца и по време на смяната често ще им монтират нови чистачки или ще купуват нови. Също така е добра идея да проверите перата на чистачките за признаци на износване отзад.

Една от причините за бързото износване на чистачките е излагането на UV лъчи. Тези лъчи могат да повредят гумата и да я втвърдят. В резултат на това, вашите чистачки ще прескочат предното стъкло, което ще попречи на видимостта ви. Това може да бъде много опасна ситуация при шофиране.

Кои авточасти се износват най-бързо - чистачки

Спирачки

Що се отнася до поддръжката на автомобила, накладките и акумулаторите са сред най-често подменяните части. Тези компоненти се нуждаят от подмяна на всеки три до пет години и честотата зависи от това колко често шофирате и колко често използвате автомобила си. Спирачните накладки се износват сравнително бързо, но ако шофирате агресивно или прекарвате по-голямата част от времето си в града, може да се наложи да ги смените по-рано.

Гумите обикновено издържат от 40 000 до 130 000 км. Това може да варира в зависимост от марката гуми и вида на шофиране. Ранната смяна на гумите е от съществено значение, за да сте сигурни, че сцеплението на автомобила ви няма да бъде компрометирано от спукана гума. Гумите могат да се износят още по-бързо, ако натискате силно спирачките.

Кои авточасти се износват най-бързо - спирачки

Маслен филтър

Има редица автомобилни части, които трябва да се сменят редовно, за да се гарантира, че функционират правилно и пестят гориво. Масленият филтър е пример. Почиства маслото преди да достигне до критичните части. Ако филтърът е износен, замърсеното масло може да повреди тези части. Можете да разберете кога филтърът е износен по пръскащия шум, който издава.

Когато сменяте масления си филтър, трябва да внимавате да не го затегнете прекалено. Това може да оголи резбата и да счупи о-пръстена, причинявайки течове на масло.

Кои авточасти се износват най-бързо - маслен филтър

Запалителни свещи

Ако имате проблеми със запалването на колата си, може би е време да смените свещите. Тези малки части са от съществено значение за работата на двигателя, генерирайки искрата, необходима за запалване на сместа гориво/въздух. Разстоянието между запалителната свещ и електрода варира според автомобила и производителя, така че е важно да следвате препоръките на производителя.

Когато запалителните свещи се износят, разстоянието между електродите се стеснява и искрата не може да се запали. Това ще доведе до прекъсване на запалването във вашия двигател, което ще затрудни стартирането и в крайна сметка ще повреди други части на двигателя. Най-честите причини за повреда на запалителната свещ са натрупването на въглерод, масло и странични продукти от горенето.

Когато върховете на запалителните свещи са замърсени или окислени, най-вероятно вашият двигател страда от въглеродна или замърсена с масло свещ. Въглеродните отлагания се натрупват върху частите на двигателя, което ги прави по-малко ефективни и скъсява живота им. Освен това мръсните върхове на свещите могат да бъдат резултат от прекалено богата горивна смес. В допълнение, мръсен горивен филтър или въздушен филтър също може да доведе до натрупване на въглерод, което намалява продължителността на живота на запалителната свещ.

Кои авточасти се износват най-бързо - свещи

Части за окачване

Системата за окачване в превозното средство е сложна част от цялостната производителност и комфорт на превозното средство. Неговите компоненти са прости, като амортисьори, но могат да бъдат и сложни и да се повредят с времето. Тези части са постоянно в движение и могат да се износят или счупят поради постоянното износване.

Ако една част от окачването се износи твърде бързо, това ще засегне други части на автомобила. Това ще повлияе на управлението и безопасността. Това също може да доведе до износване на гумите ви по-бързо от нормалното. Ако шофирате агресивно, ще трябва да сменяте тези части по-често, което означава да харчите повече пари.

Източник: Магазин за авточасти София