Лятото у нас настъпва с всичка сила, въпреки че и дъждовните дни също не липсват. Хубаво е всеки шофьор да се погрижи за колата си, за да няма излишни проблеми при шофиране. Точно в тази статия ще може да научите някои съвети и хитринки, чрез които да подсигурите всичко нужно на вашата кола и така да нямате страхове, че нещо може да се обърка.

Поставяне на летните гуми

Със стартирането на подготовката на колата ви за лятото, то вие не трябва да пропускате смяната на зимните гуми с летни. Може някои от вас да си кажат, че няма смисъл в смяната на зимните гуми с летни, но това изобщо не е така.

Най-съществената разлика между зимните и летните гуми е в материала, от който са произведени и шарката, която притежават. Летните гуми са с широки канали, които имат за цел да прилепват към асфалта и да отвеждат водата от протектора при дъждовно време.

Също така зимните гуми могат да повишат разхода на горивото ви, но това няма да бъде в драстични количества и не можем да кажем, че ще се отрази на джоба ви. Ако имате летни гуми под ръка и те все още стават за каране, то няма смисъл да карате със зимните си гуми и да ги хабите излишно.

Климатика трябва да бъде наред!

През зимните и студени месеци едва ли сте използвали климатика и затова е хубаво с идването на лятото да му направите обстойна инспекция. Тя се прави с цел установяване на течове, повреди и нивото на фреона, който е нужен за работата му. При установяване, че нивото на фреона е ниско или пък изобщо няма, то трябва да намерите сервиз или човек, където да оправите нещата.

Проверка на спирачната система

Тук става на въпрос за проверка на нивото на спирачната течност в резервоарчето и ако тя е малко, то ще трябва да долеете, за да нямате излишни проблеми. Преди да долеете обаче ще трябва да проверите всички тръбички и маркучета, за да установите дали са здрави. След това е хубаво да проверите и състоянието на спирачните дискове и накладки и при нужда да ги смените в оторизиран сервиз.

Годен ли е акумулатора ви?

През зимата вашият акумулатор работи под по-голямо напрежение и заряда му значително намалява и това може да се отрази на паленето сутринно време. Като съвет може да ви дадем следното:- почистете добре акумулатора, проверете заряда му, заредете го при нужда, а ако не става със зареждане, то ще трябва да си купите нов.

За смяна ли е маслото?

Маслото трябва да се следи през цялата година, но със започването на лятото е хубаво да му обърнете повече внимание. Това е така, защото през летните месеци разхода на масло може да се увеличи и това да доведе до непредвидени проблеми, които да се отразят на вашия джоб. При нужда от масло може да долеете, а ако вече е време за смяната му, то не бива да отлагате това.

Ако имате нужда от помощ при продажбата на кола, то вие може да потърсите помощ от компания за изкупуване на коли, която ще направи оглед на колата ви и след това ще предложи цена за нея.
При нужда от помощ с покупката на автомобил, може да потърсите компания за предварителен оглед на кола, която ще изпрати специалист, за да ви помогне с избора на точната кола за вас.