Колкото и хубава работа да имате, то рано или късно идва момент, в който се налага поради една или друга причина да я напуснете. Причините могат да бъда стотици, като има няколко, които са по-основни и ако сте се сблъскали с една от тях, то е добре да се замислите сериозно за оставането на това работно място.

Сега ще ви кажем за няколко ситуации, при които ще бъде по-добре да реагирате навреме, за да не загубите още повече стимул и мотивация за работа.

Фирмата, в която работите отива към фалит

Малкия и дори средния бизнес са под голяма заплаха след поредната ковид вълна и в следствие на това започват много съкращения от страна на фирмата и много направени компромиси от ваша страна.

Първият знак, че фирмата е на път да фалира са постоянните ревизии, броене дори и на най-малките разходи и честите събрания, които шефа ви прави. Не винаги това е знак за фалит, но в повечето случаи няма какво друго да бъде.

Ако забележите и други признаци за затваряне на фирмата, то вие е хубаво да напуснете час по скоро, защото при затваряне ще отидете в бюрото по труда и там ще срещнете голяма конкуренция за малък брой позиции, свързани с вашата специалност.

Здравето ви е под заплаха

Няма как да подминем и най-важното нещо, а именно здравето! При повишаване на риска за вашето здраве е задължително да помислите за напускане, защото няма нито една заплата, която да стои над здравето ви.

Ако забележите, че безсънието ви обзема, не може да се отървете от главоболието и депресията се задава, то това са едни от най-ясните знаци за моментално напускане. Не оставайте да работите в рискова обстановка, защото може да се случат и по-лоши неща, за които да съжалявате.

Кариерното ви развитие е под въпрос

Ако сте от хората, които не им е проблем да останат на една позиция с години, то няма смисъл да четете това! Хубаво е да бъдете целенасочени и да търсите постоянно развитие в сферата, в която работите.

Никой не е започнал да работи на най-горното стъпало във фирмата и затова, ако нямате шанс да се развивате, а бъдещето ви е начертано само на една позиция, то напускането е въпрос на време. Нека целта ви бъде целенасоченото развитие, а не оставането на едно ниво!

Шефът ви лош, а не мисли да напуска

Всеки знае, че работното място зависи не само от човека, но и от този, който го управлява. Лошият шеф, който управлява фирмата по неправилен начин и подтиска развитието на вашата кариера е добре да го напуснете. Не оставайте нито седмица повече във фирмата, ако усещате, че мястото ви не е там.

Непоносимите шефове рано или късно напускат, но не е добра идея да чакате това напускане, защото до тогава може да се объркат много неща с вас, с личния ви живот и най-вече с психичното здраве.