Предлагат се много видове пясъчни мазилки. Те варират от естествена хидравлична вар до акрилни и силикатни мазилки. Важно е да изберете правилния тип за проекта, който имате предвид. Добро правило е, че най-големите частици не трябва да са повече от половината от дебелината на мазилката. Ако размерът на частиците е по-голям, мазилката ще има по-здрава структура и е по-малко вероятно да се появят пукнатини.

Натурална хидравлична вар

Естествените хидравлични варо-пясъчни мазилки се изработват от смес от вар и пясък. Подходящи са за открита работа, а здравината им намалява паропропускливостта. Съотношението пясък към свързващо вещество варира в зависимост от вида работа. Например, смес 3:1 се използва за шпакловки на зидани стени, докато смес 2:1 е подходяща за подови замазки.

Естествената хидравлична вар има много предимства пред цимента, но никога не трябва да се използва като заместител. Естествената хидравлична вар има дълга история и се прави отново във Великобритания и в континентална Европа. Те не само са подходящи за исторически сгради, но могат да се използват и за нови строителни проекти.

Перлитен цимент

Перлитният цимент е обичайна добавка към пясъчната мазилка. Има допълнителното предимство на звукоизолацията и подобряването на топлоизолацията. Една пълна торба с перлитен цимент съдържа около 40 кг цимент. Той се нанася най-добре в два до три слоя. Може да се използва и в комбинация с цимент или пясък.

Видове пясъчни мазилки - перлитен цимент

Перлитният цимент обикновено се нанася машинно. За предпочитане е да се използват влакна с дължина 13 mm, тъй като те нямат склонност да набиват на топки оборудването за мазилка. За вертикално шпакловане е за предпочитане първо да се нанесе драскотен слой, а след това кафяв слой. За хоризонтална шпакловка може да се нанесе един слой. След като първият слой е стегнал, мазилката трябва да се разтопи, за да се осигури равномерно уплътняване.

Перлитоциментовите мазилки са отличен топло- и звукоизолатор и предлагат до 4 пъти по-висока устойчивост на термичен трансфер от пясъчна мазилка. Те също така помагат за предотвратяване на предаването на шум през стените. В сравнение с пясъчните мазилки, перлитоциментовите мазилки също са леки и лесни за получаване. Перлитоциментовите мазилки също са огнезащитни, което ги прави добър избор за различни приложения.

Акрилни и силикатни мазилки

За шпакловане на стени се използват както акрилни, така и силикатни пясъчни мазилки. Те са сходни по състав, съдържат гипс, вар и цимент. Те се произвеждат като сухи прахове и се смесват с вода, за да се получи твърда паста. Тази паста се втвърдява, образувайки гладка, издръжлива повърхност. Тази мазилка може да се обработва на място или да се формова предварително. След това може да се постави на място с лепило. Въпреки че мазилката е идеална за довършителни работи, тя не е носеща, така че трябва да се използва скрита рамка, ако ще бъде много дебела.

Пясъкът трябва да има частици, които не са по-големи от половината от дебелината на мазилката. Ако пясъчните частици са по-големи от това, има вероятност мазилката да се напука. Силициевият пясък се предлага за използване при пясъкоструене и може да се намери в магазините за зидария. Той обаче е токсичен и трябва да се използва с повишено внимание и с респиратор.

Видове пясъчни мазилки - акрилни мазилки

Измит гипсов пясък

Измитият гипсов пясък е вид строителен пясък, който може да се използва за смесване с хидратна вар, портланд цимент или пластмасов цимент. Неговата степенувана, готова за използване консистенция улеснява незабавната работа по проекти. Този пясък е идеален за жилищни, търговски и дори градински проекти.

Този вид пясък е подобен на плажния, но е много по-чист. Използва се за много домашни и търговски проекти, включително строителство, бетон и мазилки. Неговият златистокафяв цвят го отличава от другите видове пясък и може да се използва за създаване на различни проекти.

Измитият пясък за мазилка се използва често в строителната индустрия. Неговите фини частици го правят отличен избор за измазване на домове и други строителни проекти. Може да се използва и за зидани приложения, като блокови стени. Освен това, често се използва в детски площадки и спортни съоръжения. Може да се използва като подложка за павета или като пълнител за кутии за детски площадки.