Независимо дали сте начинаещ или опитен инженер, има някои неща, които трябва да знаете за нит гайки. Тези гайки могат да се използват за широк спектър от приложения, включително в отбранителната промишленост.

Шестоъгълни срещу кръгли

Независимо дали търсите да замените или да добавите нит гайка, трябва да имате предвид няколко неща. Първото нещо, което трябва да имате предвид, е типът глава, който монтирате. Стилът на главата ще повлияе на вида на материала, върху който се използва, както и на количеството въртящ момент, който е необходим за отстраняване на гайката. Най-често срещаните стилове на главата са плоски, намалени и вдлъбнати. Всички тези стилове на главата имат различни функции, така че е важно да разберете как работят.

Най-често срещаният вид нит гайка е кръглата. Този стил е известен със своята гладка външна част и назъбена повърхност. Този тип е идеален за закрепване на кръгли отвори в тънки листови материали. В допълнение, този тип осигурява минимално съпротивление при завъртане и осигурява сигурна точка на закрепване.

Шестостенна нит гайка с плоска глава

За сравнение, шестоъгълният стил на нит гайките се използва в приложения, които изискват по-голям капацитет на натоварване. Вложките с шестоъгълно тяло се предлагат в широка гама от стилове, включително затворен край и отворен край, за да отговарят на различни нужди на приложение.

Приложения на различните нит гайки

Независимо дали се опитвате да сглобите мебели, да закрепите метален панел или пластмасова част, нит гайките могат да ви помогнат да постигнете задачата. Тези крепежни елементи са проектирани да осигурят превъзходна здравина и издръжливост на резбата. Те се използват в много индустрии, включително автомобилната, космическата и потребителските стоки. Тези крепежни елементи се предлагат в голямо разнообразие от форми и размери на резбата, за да отговарят на вашите нужди.

Някои от най-често срещаните стилове на нит гайки са кръгли, квадратни и шестоъгълни. Гайките за нитове се предлагат в различни материали, включително стомана, алуминий и неръждаема стомана. Предлагат се и във версии със затворен и отворен край.

Основната разлика между тези видове нит гайки е техният размер на резбата. Шестоъгълните нит гайки са направени за шестоъгълни отвори и са идеални за приложения с повече натоварване. В допълнение, шестоъгълните гайки също осигуряват максимална устойчивост на центрофугиране.

Цилиндрична нит гайка с фрезенкова глава

Предлагат се нит гайки с кръгло тяло с гладка външна повърхност на стеблото и назъбена външна повърхност на стеблото. И двете характеристики предлагат допълнителна здравина на захващане и устойчивост на завъртане.

Цена

Независимо дали търсите нит гайки за потребителски продукт или за по-обширно приложение, ще намерите много предимства на този иновативен метод на закрепване. Нит гайките са здрави и надеждни и могат да се монтират бързо и ефективно. Те също се предлагат в различни размери и стилове, за да отговарят на нуждите на вашето приложение.

Гайките за нитове се предлагат в различни материали, включително алуминий, неръждаема стомана и месинг. Те предлагат високо ниво на якост на срязване и опън. Те често се използват за свързване на тънки метални листове, което е често срещано предизвикателство при конвенционалните крепежни елементи.

Нитовите гайки се използват и в електрониката и мебелните приложения. Те осигуряват здрава, резбова точка на закрепване в тънки субстрати, което е от съществено значение при тези приложения.

Цилиндрична нит гайка с плоска глава

Нит гайки могат да се монтират със завъртане, въздух или ръчни инструменти. Могат да се монтират и чрез автоматизирани системи за закрепване. Тези автоматизирани системи инсталират крепежни елементи по-бързо от ръчното сглобяване. Те също така изискват по-малко ръчен труд, намалявайки инсталираните разходи. В зависимост от вида на крепежа, автоматизираните системи може да изискват малко човешко участие след първоначалната настройка.